29 Nisan 2014 Salı

Dünyanın ilk Web Sitesi Hangisi? Ne Zaman Açıldı? Kim Açtı?



Dünyada kaç milyar web sitesi olduğunu artık tahmin bile edemiyorum. Onu bırakın sadece Türkiye’de kaç tane olduğunu bile tahmin edemiyorum. Hep düşünmüşümdür bu kadar popüler olan bir sistem nasıl keşfedildi, nasıl başlandı, dünyanın ilk web sitesi acaba hangisiydi? İşte bu sorular beni konu hakkında araştırma yapmaya itti. Araştırmalarım sonucu derlediğim notlar aşağıdadır.

Dünyanın İlk Web Sitesi Açılış Tarihi Nedir? Kim Açmıştır? 


Kayıtlara geçen dünyanın en eski web sitesi 6 Ağustos 1989 tarihinde yayına başlatılmış. Tarihi duyunca bende şok oldum, zira internet 1995’lerde falan başlamıştır diye tahmin ediyordum. Dünyanın ilk web sitesi bundan 23 sene önce İsviçre’nin Cenevre kentinde Tim Berners Lee tarafından aktif edilmiş. CERN laboratuarları tarafından yayına alınan bu sitenin ismi WORD WIDE WEB! Yani “www” nin kısaltması. Dünyanın ilk web sitesi kurucusu hakkında bilgi almak için burayı tıklayın.

Dünyanın ilk Web Sitesinin Adresi Nedir? 


Bundan 23 sene önce açılan bu site şimdi orginal adresinde hizmet vermiyor. Ancak laboratuar nostalji yapmak istemiş olacak ki; sitenin 23. Yılını doldurması şerefine bizlerle o zamanki ilk halini paylaşmış. 

Dünyanın İlk Resmi Web Sitesi Görünümü: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

Sonuç olarak 23 yıl önce ülkemizde özel televizyon kanalları bile yokken, birileri hayallerin ötesinde bir şeyin peşinden koşmuş ve tarihin ilk web sitesini açmış. Belki de CERN laboratuarındakiler bile bu sitenin ileride açılacak olan milyarlarca sitenin alt yapısı olduğunu tahmin etmiyordu. Ancak günümüzde hala web siteleri “www” alt yapısı üzerine çalışıyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder