5 Nisan 2014 Cumartesi

Yandex Harita Panorama Özelliği ile 3D Tura Çıkın!

Webmaster dünyasını ilk çıktığı günden beri ikiye böldü Yandex! Bir kesim Yandex’in sürekli Google gölgesinde kalacağını düşünürken, diğer bir kesim ise zaman içerisinde Yandex’in Google’yi geçeceğini ve yıllardır arama motoru dünyasındaki hükümdarlığına son vereceğini düşünüyor. Tartışmaların sonucu ne olur, gerçekte neler olur kimse bilinmez ancak Yandex hiçte kolay lokma değil! Bunu sürekli olarak kendini geliştirmesi, bitmek bilmeyen reklam bütçesi ile anlamamız gayet kolay sanırım.

Bildiğiniz gibi yandex harita çıktığı ilk günden beri kullanıcılar tarafından sevilmişti. Google’nin iki boyutlu haritalarına karşı, direk 3D haritaları ile bir adım önde sektöre giriş yapan Yandex bu özelliğini geliştirmeye devam ediyor.

Google Harita Göz Atmak için: https://www.google.com/maps/preview
Yandex Harita Göz Atmak için: http://harita.yandex.com.tr/

Yandex harita uygulamasının son özelliği ise; Panorama görüntü ve gezinti özelliğidir. Yazıyı yazmadan önce uzunca bir araştırma yaptım. Gerçekten başarılı bir uygulama, dünyanın hemen tüm önemli alanları, yapıları yandex harita panoroma içerisine işlenmiş ve işlenmeye devam ediyor. Bu sayede gitmek isteyip de gidemediğiniz yerler ayağınıza geliyor ve internet – yandex teknolojisi sayesinde bu yerlere gitmiş, gezmiş gibi oluyorsunuz. Uygulamayı sizlere anlatmak için seçtiğim örnek ise; İstanbul Topkapı Sarayı!

İstanbul’un ve Dünya tarihinin en önemli yapılarından biri olan Topkapı Sarayı içerisinde bulunan hemen tüm bölümler yandex panorama ile evlerinize geliyor. Yandex haritanın bu özelliğinden yararlanmanız için ise; yandex.com’u açıp arama yerine “Topkapı Sarayı Panoroma” yazmanız yeterli.



Çıkan arama sonuçlarında, “İstanbul Topkapı Sarayı Panoramik Fotoğrafları” yazısına tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki ekran görüntü gelecektir. Burada gördüğünüz gibi sarayın farklı bölümlerini ziyaret edebilir, görüntüyü yaklaştırabilir, uzaklaştırabilir ve gördüğünüz her kareyi 360 derece kendi ekseni etrafında döndürebilirsiniz.



Dünya tarihinde bir çağı kapatıp diğer bir çağı başlatan Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fetih etmesinin ardından yapımına 1460 yılında başlanan ve 1478 yılında bitirilen bu sarayın dilediğiniz bölümünü dilediğiniz şekilde yandex panoroma sayesinde gezebilir ve dilediğiniz alanı alıp; sosyal medya veya internet sitelerinizde paylaşabilirsiniz. Ben örnek olması için Topkapı Sarayı’nın en çok merak edilen bölümlerinden biri olan “Harem” bölümünün panoramik görüntüsünü aşağıya ekliyorum.


  Yandex ve Google arasındaki rekabetin sonucu ne olacağı bilinmez ancak, Yandex’in bu kaliteli uygulamaları ile hayatımızı kolaylaştırdığı ve her zaman yeniliğe açık bir arama motoru olduğu bir gerçek!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder