22 Haziran 2015 Pazartesi

Kişisel Bütçe Nasıl Hesaplanır?

Kişisel bütçe hazırlanmasının örneğini sizlerle paylaşacağız ve yaptığınız harcama hatalarını da sizlere anlatmak istiyoruz. Öncelikle evinizin her alanda ihtiyacı olabilir ve yeni mobilya takımı, yeni bilgisayar, yeni cep telefonu, buzdolabı değişimi gibi aralarında en acil olanı ile başlamalısınız. Yapılan hatalardan biri çok sayıda ürünü tek bir ay içinde satın almak ve taksit ödemelerinde önlerindeki yaklaşık 12 ay boyunca sıkıntı yaşamaktır. Konunun içine işten çıkartılma ya da gelirlerde azalma girince, arkadaşlarınızdan borç almak kaçınılmaz olabiliyor. Önümüzü net olarak görebilmeliyiz ve biraz da gelir kısmındaki sınırdan gider anlamında uzak durmaya çalışmalıyız.

Kişisel Bütçe Nedir? 


İlerleyen aylarda ne kadar getiri yani maaş kazanacağımız genelde bellidir. Araya zam farkları gelirse, zaten tabloyu güncellersiniz. Asıl mesele giderlerin gidişatını ayarlamaktan geçmekte ve mümkünse gelirleri artırıcı ek formüller üzerine yoğunlaşmaktan geçmektedir. Yani tasarruf miktarlarına odaklanmalı ve bunu birazdan anlatacağımız tekniklerle değerlendirebilmeliyiz. Su, telefon, internet, elektrik kullanımı önlemler alınırsa fatura rakamları düşürülebilir. Örneğin, akşam sadece mutfağınızdaki sigorta açık kalsın ve geriye kalan tüm sigorta kısımlarını kapatın. Günün yaklaşık 8-10 saati tasarruf yapacaksınız ve her sene 100 TL miktarından fazla sırf elektrikteki bu hamle ile tasarruf sağlayabilirsiniz. Ayrıca elektrik faturalarını şişiren bir diğer ayrıntı ise kullanım miktarınızın yüksek olmasıdır. Doğal olarak çarpan değeri de yüksek oluyor ve çeşitli yüzdeler, diğer giderler işin içine girince fatura şişiyor.

Kişisel Bütçe Hazırlanması Nasıl Oluyor? 


Önünüze tertemiz bir kâğıt alın ve ortadan ikiye bölün. Sol kısımlar gelirleri temsil eder ve 12 ay boyunca ne kadar gelir elde edebileceğinizi buraya yazıyorsunuz. Maaşınız, varsa kira geliriniz, part-time çalışan varsa getirisini mutlaka ekleyin. Sağ kısmına da aynı mantık ile 12’ye bölerek harcamalarınızı yazmalısınız. Gelecek ay ne kadar elektrik, su, doğal gaz ödemesi yapacağınızı tam olarak kestiremeyebilirsiniz; lakin geçmiş aylara ilişkin rakamlar size mutlaka yön gösterecektir. Kredi kartı ödemelerinizin gelecek aylarda neler olabileceğini öngörün. Ayrıca siz harcama yapmazsanız ya da “her ay en fazla 150 TL harcama yapacağım” şeklinde kural koyarsanız biraz daha disiplinli iş ortaya çıkmış olur.

Gelir ve gider arasındaki farkı bulun ve net rakam oldukça düşük ise bunu artırmaya çalışın. Yani ayda 100 TL birikim pek bir şey ifade etmez, üstelik ayda 2.000 TL maaşınız varsa tasarruf yok gibi bir şeydir. Bazı ev aletlerini kullanmayı bırakmanız, elektrik faturasını düşürecektir. Banyo alışkanlıklarınızı belli bir periyoda eklemek, yani duştan feragat etmek size faydalı olabilir. Her ay mutlaka artırabildiğiniz kadar para biriktirmeye çalışın ve bunları örneğin, ayda 500 TL gibi rakamlara ulaşınca bireysel emeklilik sistemi için kullanabilirsiniz. Getirisi ilerleyen senelerde oldukça güzel olabilir. 300 TL miktarı ile Forex hesabı oluşturabilir ve yatırım yapabilirsiniz. Bazen ana para korumalı formları düzenli olarak satın almak da mantıklı olabilir. Yeter ki para biriktirin, önünüzde çok sayıda yatırım alanı var.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder