23 Ocak 2015 Cuma

Goldman Sachs Altın Tahminini Değiştirdi

Altın fiyatları, İsviçre Merkez Bankası'nın ani bir kararlar kura müdahale uygulamasını sonlandırmasından destek buldu ve 1,300 dolar seviyesinin üzerini gördü. Bu yükseliş ile birlikte yatırımcılar tekrar altının güvenli bir liman olup olmadığını sorgulamaya başladı ve alımlarla fiyatların yükselmesini destekledi. Fiyatlarda görülen bu yükseliş sonrasında, Goldman Sachs 2015 yılı altın tahmini yukarı yönlü revize ederken; 2016 ve 2017 tahminini düşürdü.

Goldman Sachs, 2016 yılı için altın ortalama fiyat tahmini ons basına 1,200 dolardan 1,089 dolara; 2017 yılı için altın ortalama fiyat tahmini ons başında 1,200 dolardan 1,050 dolara düşürdü. 2015 için fiyat tahminini ise 1,200 dolardan 1,262 dolara yükseltti. Goldman'ın kararını değiştirmesindeki nedenlerin; ABD'nin beklenenden zayıf gelen verileri, Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemesi ve İsviçre Merkez Bankası'nın ani bir kararla frankı euro karşısında serbest dalgalanmaya bırakması olduğu biliniyor. Tüm bu nedenler sonucunda da altın fiyatları 1,300 dolar seviyesine çıkmıştı.

Bankaya göre tüm bu nedenler altın fiyatlarının yükselmesini sağladı ve ABD'nin faiz artırım döngüsünün başlaması ile birlikte 3. çeyrekte altın yeniden düşüşe geçecek. Aynı zamanda Goldman Sachs, düşük fiyatlara ilişkin kısa vadeli beklenti zayıflarken, uzun vadede düşük fiyatlara yönelik güvenin güçlendiği değerlendirmesinde bulundu.

Goldman'ın fiyat tahminlerini güncellemesi sonrasında da altın fiyatları gevşedi ve haftalık kazancını azalttı. Düşük enflasyon ve yüksek ABD faizi beklentisinin altın fiyatlarını bu yılın ilerleyen dönemlerinde aşağı yönlü etkileyeceğini kaydetmesiyle altın değer kaybetti.

Şubat vadeli altın kontratları New York Comex piyasasında % 0,2 oranında düştü ve 1,298.50 dolara geriledi. Fiyatlar bu hafta % 1,7 oranında yükseliş göstererek Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye yakın seyretti. Spot altın fiyatları ise % 0,3 oranında düşerek 1,297.80 dolara indi.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder